TUDÁSTÁR

Közösségi szociális munka és sport

A Menedék Migránsokat Segítő Egyesület több mint két évtizede dolgozik a Magyarországra érkező menekültek és migráns hátterű emberek társadalmi integrációjának elősegítésén szociális, oktatási, kulturális és sport-szabadidős programjain keresztül. 
 Egyesületünk egyik legfontosabb küldetése a Magyarországra érkező menekültek, külföldiek hatékony, hosszútávú integrációja. Ehhez megpróbálunk olyan metódusokat és jó gyakorlatokat átvenni, illetve kifejleszteni, amelyek ezt a célt szolgálják. 
Ügyfélkörünk jelentős része komoly kihívásokkal néz szembe a beilleszkedési folyamat során, ami sok esetben jelentős érzelmi és mentális megterhelést jelent számukra. Az ezzel való megküzdés hosszadalmas, összetett folyamat, mely többirányú támogatást és beavatkozást igényel. A konkrét krízis jellegű intervención túl kiemelten fontosnak tartjuk mind a szociálisan nehéz élethelyzetben lévő ügyfeleink, mind pedig az itt élő migráns közösségek esetében, hogy olyan közösségi és szabadidős programokat biztosítsunk, amelyek testi-lelki-szellemi egészségüket szolgálják. Éppen ezért kiemelt eszköznek tartjuk a sport programunkat, ahol nem cél a professzionális atléták képzése, hanem hogy egy olyan közös teret alakítsunk ki, ahol élményalapon, közvetlen interakciókon keresztül fejlődik a segítő kapcsolat, és ezáltal hatékonyabbá tehető az ügyfél kísérése az integrációs folyamat során. sport_menedek.ppt