TUDÁSTÁR

Elindult az EU legnagyobb menekültügyi integrációs kutatásának honlapja

Milyen feltételeknek kell a menekülteknek megfelelnie ahhoz, hogy állampolgárságot kapjanak a különböző EU-tagállamokban? Mennyi a várakozási idő, amíg egy gyermek felvételt nyer az iskolába onnantól kezdve, hogy menekült státuszért folyamodik Lengyelországban vagy éppen Olaszországban? Milyen szabályok és szokások alapján léphetnek be a menekültek különböző európai országok munkaerőpiacaira? Mostantól minden olyan történet, hír és kutatási eredmény publikálva lesz az www.forintegration.eu honlapon, amely megvilágítja a menekültek integrációjával kapcsolatos európai szakpolitikák összetettségét és az egyes államok viszonyulását a kérdéshez.

A Forintegration.eu a menekültek integrációjára irányuló európai eljárásmódokkal kapcsolatos információk tárháza, amely az National Integration Evaluation Mechanism (NIEM) azaz Nemzeti Integrációkat Értékelő Mechanizmus) programban publikált kutatási eredményeket is bemutatja.

A NIEM, a legnagyobb menekültintegrációval foglalkozó európai kutatás azzal a céllal indult még 2016-ban, hogy javítsa az integrációs folyamatok minőségét és hatékonyságát 15 európai országban, többek között Franciaországban, Spanyolországban, Bulgáriában, Svédországban, Szlovéniában és Magyarországon.

A következő 6 évben európai tudományos intézetek és civil szervezetek szakértői közösen értékelik a menekült és menedékkérők társadalmi beilleszkedésére vonatkozó szakpolitikákat.

„A menekültek integrációja a közeljövő egyik nagy kihívása Európa számára. Nincs egységesen kidolgozott, mértékadó európai szakpolitika. Hiányosak az ismereteink azzal kapcsolatban, hogy melyek azok a jogi eszközök, amelyek lehetővé teszik a menedékkérők hatékony beilleszkedését az európai társadalmakba, és melyek azok, amik inkább lassítják ezt a folyamatot" – mondta el Justyna Segeš Frelak, a Közpolitikai Intézet Migrációs Politikai Program vezetője.

A Forintegration.eu ezen hiányos ismeretek pótlására szolgál. Anna Piłat, a Közpolitikai Intézet migrációs politikai elemzőjének – aki egyben a honlap szerkesztője is – reményei szerint ez a weboldal válhat a menekültintegrációval kapcsolatos tények és eredmények legátfogóbb és leghitelesebb forrásává az EU-ban. A weboldal nem csak a NIEM eredményeivel fog gazdagodni, hanem a projekt megvalósításában résztvevő konzorciumi tagok különböző kutatási tapasztalataival is. „Egyedülálló statisztikai adatokkal, átfogó tudományos jelentésekkel ez az oldal közérthetően tálalja majd az európai közösség számára a menekültek beilleszkedésének folyamatait” – tette hozzá Piłat.

A honlapon emellett információkat találhatunk közelgő, a menekültek EU-s országokba történő beilleszkedésével kapcsolatos eseményekről is. A honlap angol nyelvű, de néhány része elérhető lesz a résztvevő országok nyelvein is.