TUDÁSTÁR

MENEDÉK FILMKLUB - EZEN A VILÁGON - 2013.11.11., HÉTFŐ

A Menedék filmklub következő alkalmán (November.11., Hétfő) az Ezen a világon (In This World) c. film kerül vetítésre.

A 2003-ban készült film két afgán fiatal történetét meséli el, akik egy Peshawar melletti menekülttáborból indulnak el Londonba.

Dzsamal és Enajatullah unokatestvérek. A két fiatal afgán Pakisztánban, Peshawar városában él az afgán határszélen. Az árván maradt Dzsamal egy téglagyárban dolgozik, az itt keresett pénzbõl tengeti életét Shamshatoo-ban, a hatalmas területen elnyúló menekülttáborban. Unokatestvére a család piaci sátrában dolgozik. Hogy jobb életet biztosíthassanak számára, Enajatullahot Angliába küldik. Dzsamalnak sikerül meggyõznie a családot, hogy õ is mehessen. Életük ily módon azonban embercsempészek kezébe kerül, akik évente 1 millió menekültet visznek ki az országból.

Az utazás szárazföldön történik, ami hosszabb, fárasztóbb és veszélyesebb, mint repülőgépen, de egyúttal sokkal olcsóbb is. Útjuk Pakisztánból a határon keresztül Iránba vezet, majd Teheránon át fel a hegyvidéki kurd vidékre és végül Törökországba. Ez a jól kitaposott csempész útvonal eredetileg a Selyem út része, ahol az emberszállítmányok mellett autó alkatrészeket, benzint, ópiumot és dohányt is szállítanak. Isztambulban Dzsamal és Enajatullah utazásának legmegerőltetőbb része kezdődik el. Sok más kétségbeesett emberrel együtt negyven órára egy konténerbe zárják őket, és útnak indulnak Olaszország felé. Itt lesz igazán nyilvánvaló, hogy az utazásért milyen szörnyű árat kell fizetniük. Mielőtt a hajó elérne Triesztbe, sokan megfulladnak a vasbörtönben. A túlélőknek azonban esélyük sincs elsiratni a társaikat, hiszen az utazás még korántsem ért véget. Szerencséjüknek és találékonyságuknak köszönhetően sikerül keresztülvergődniük Európán, hogy végül elérjék a sanagatte-i menekülttábort Franciaországban. Az utazás utolsó szakaszát egy, az Eurostarral utazó kamionban rejtőzve töltik. Útjuk a számtalan, való életben menedéket kereső kivándorló élményeire épül, bátor és talpraesett emberekére, akik egy jobb élet reményében vágnak neki a világnak, és akiknek sorsa sokszor tragédiával végződik. 

 A film elnyerte a legjobb rendezőnek járó Arany Medve díjat a 2003-as Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon

A belépés ingyenes, a vetítést beszélgetés követ a filmről.
Helyszín: Mika Tivadar Mulató, Kazinczy utca 47., Budapest,1075