TUDÁSTÁR

Frontpage

Menedék Tudástár

Migráns-specifikus szakirodalom és segédanyag gyűjtemény

A Menedék Egyesület több, mint két évtizedes munkája során folyamatosan gyűjti a migrációra vonatkozó hazai és a nemzetközi jogi, igazgatási szabályozásokat, a migrációs mozgást feldolgozó statisztikai adatokat, a beilleszkedéshez szükséges gazdasági, szociális, munkaügyi és egyéb feltételeket tárgyaló információkat, a magyar és a nemzetközi migrációs szervezetek főbb adatait, valamint a migrációs hazai kutatásokra és publikációkra vonatkozó információkat.

Tovább

Az IOM Budapest „A gyermekek védelme a menekült és migráns válság kontextusában Európában” az EU által finanszírozott regionális projektje keretén belül publikálásra került a „Gyermekvédelmi iránymutatás a migráns gyermekek védelmében Magyarországon” című dokumentum.

Megjelent a GRETA (Group of Experts on Action against Trafficking in Human Beings) 2017-es jelentése az emberkereskedelem állapotáról. A jelentés megállapítja, hogy legjobban a szezonális és szabálytalan migráns munkavállalók, valamint a menedékkérők vannak kiszolgáltatva az emberkereskedelemnek. A GRETA jelentés megelőző intézkedésekre is tesz javaslatot.

A #Rethink projekt keretében érdekes videók készültek migráció témában.

A Menedék Egyesület a National Integration Evaluation Mechanism (NIEM) című nemzetközi projektjének keretében, a V4-ek támogatásával, a V4 országaival közösen elkészítette a 2016-os évre vonatkozó országjelentését a menedékkérők, menekültek és oltalmazottak helyzetéről. A jelentésben a menekültek számának alakulásáról és a befogadás infrastrukturális és jogi jellemzőiről adunk képet, valamint a társadalom hozzáállását vizsgáljuk. Minden résztvevő ország egy helyi eseten keresztül is bemutatja a menekültügyi rendszer sajátosságait.

Az Artemisszió Alapítvány munkatársai a Same World projekt partnereként egy átfogó pedagógiai segédanyag készletet hoztak létre, ami segít bevinni a környezeti és társadalmi témákat az iskolába. Kik vándorolnak a világban, és miért? Mennyi egy banán valódi ára, és hogy jut el a kávé az asztalunkig?  Hogyan hat a vízhez való hozzáférés az emberek életére a világ különböző pontjain? És hogyan lehet mindebből téma matek, történelem vagy földrajz órán?  A háttéranyagok és iskolai feladatok három fő globális témához kapcsolódnak (migráció, klímaváltozás, környezeti igazságosság) és több korosztálynak szólnak.

Elkészült a Menedék Egyesület "Tegyünk együtt az integrációért" című tájékoztatója, mely a „Működjünk együtt!” című, 2.2.15/3-2016-00001 azonosítószámú projektünk keretében valósult meg. A kiadvány célja, hogy bemutassa azokat a szervezeteket, amelyek 2016 és 2018 között a harmadik országbeli állampolgárok és a nemzetközi védelemben részesülő személyek társadalmi beilleszkedésének támogatásával foglalkoznak az Európai Unió és a Belügyminisztérium társfinanszírozásával megvalósított Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap támogatásának köszönhetően. 

Online is elérhető az IOM munkatársai által készített migrációs receptkönyv.
 

A kormány 2017-ben 1300 menkültet fogadott be nemzetközi egyezmények alapján. A saját maga generálta kommunikációs zűrzavarban azonban elég nehéz volt kimagyarázni, hogy migránsok nem egyenlőek a menekültekkel, ezért inkább felfüggesztette a befogadottakat segítő programokat, és támadni kezdte az ezeket végző szervezeteket. Pedig háttérben a civilek és a kormány különböző szervezetei továbbra is együttműködnek. Fogalomtisztázó videó.

 

Vera Messing – Bence Ságvári (2017): Looking behind the culture of fear. Cross-national analysis of attitudes towards migraton, Friedrich-Ebert-Stiftung, Budapest

A bevándorlókkal és idegenekkel szembeni elutasítás, a tőlük való félelem egyes európai országokban olyannyira elterjedt érzés, hogy az már társadalmi normának tekinthető, míg a kontinens más államaiban a bevándorlók befogadása és az etnikai sokszínűség széles körben osztott értéke a társadalomnak. Mivel a migrációval kapcsolatos attitűdök az elmúlt években a menekültválságnak köszönhetően bekerültek a közbeszédbe, fontos megértenünk, hogy ebben a tekintetben mi is okozza az országok közötti hatalmas különbségeket. 

Lezárult a Jövőkerék Közhasznú Alapítvány „Munkaerő-piaci és integrációt segítő szolgáltatások felsőoktatásban tanuló migránsoknak” című projektje. Amelyben készítettek egy kutatás „Harmadik országbeli diákok a budapesti egyetemeken” témában. Illetve készítettek egy szakpolitikai ajánlást is.

címkefelhő

menekültügy, menedékjogi eljárás, migrációs politika, migráns profil, nemzetközi védelem, integráció, identitás, kulturális különbségek, kultúrsokk, befogadás kritériumai, illegális bevándorlás, segítés színterei, Magyarország, megküzdési stratégiák, interkulturális találkozások, etnikai-vallási konfliktusok, nemi szerepek, emberi jogok, másodgeneráció, sztereotípiák, előítéletek, szerb-bosnyák konfliktus, többség-kisebbség, vegyes párkapcsolat, elrendezett házasság, duális munkaerő-piac, diaszpórák, paternalizáció, kísérő nélküli kiskorú, antropológiai megközelítés, hátrányos helyzetű csoportok, státuszvesztés, multikulturalitás, társadalmi mobilitás, ICCR, áthozás-kireptetés, enklávé gazdaság, transznacionalitás, nemzetközi tendenciák, migráns gyerekek integrációja és oktatása, pull&push, országinformáció, EU-harmonizált védelmi státuszok, emberkereskedelem áldozatai, újságírás, média, pedagógus segédlet, interkulturális kommunikáció, felnőttoktatás, filmek, szakirodalom